Prírodná vz. komerčne vyrábaná kozmetika

by - 27 októbra

Ahojte,
v predchádzajúcom článku som písala o rozdieloch, ktoré na prvý pohľad nevidíme, no odlišujú prírodnú bio kozmetiku od komerčne vyrábanej. V predošlej recenzii som porovnávala  Annemarie Borlind prírodnú špirálu oproti bežnej, dostupnej v drogériách. Dnes sa pozrieme na zúbky makeupu, a to konkrétne Annemarie Borlind hydratačnému makeupu ako prírodnej verzie, a makeupu, ktorý zoženieme v drogérii.  


Hydratačný (moisturizing) makeup na tvár Annemarie Borlind:

Už samotný obal hydratačného makeupu neškodí prírode, pretože je z recyklovateľného materiálu.
Makeup disponuje certifikátmi, ako CSE certifikát, v preklade „Certified sustainable economics“ , ktorý znamená ekologicky orientovanú spoločnosť. EcoControl značka na obale poukazuje na certifikát, ktorý patrí medzi jeden z najprísnejších v organizácii pre certifikovanie prírodnej kozmetiky. Podmienky EcoControl spoločnosti a ich parametre niekoľkonásobne prevyšujú bežne známe certifikáty, ako napr. BDIH, CPK, atď …


Zloženie makeupu má samé hodnotné ingrediencie, ako extrakt z morských rias, vitamín E, bisapol, jojobový olej, perleťové pigmenty alebo pantenol, majúc upokojujúce, a silné ochranné funkcie pre pleť. Okrem toho, extrakt z Tremella Fuciformis (derivát z čínskej huby), sa molekulárnou štruktúrou podobá na klasickú formu kyseliny hyalurónovej, ktorá je zodpovedná za rozotierateľnosť a mazľavosť makeupu, čo je u bežne dostupných výrobkov v podaní silikónov. :)


Hydratačný makeup je vhodný pre každý typ pleti, a ma skvelé upokojujúce účinky. Balenie vystihuje jemnú krásu značky, a pumpička je ideálny spôsob, ako nekontaminovať krém.
Obsahuje perleťové pigmenty, ktoré odrážajú svetlo, vytvárajú vyvážené sfarbenie pleti a skvelo kryjú nedokonalosti. Pigmenty chránia pred škodlivými vplyvmi, pleť zjemňujú, vyhladzujú a prinavracajú jej stratenú hydratáciu. Prírodné zloženie zahŕňa extrakt z morských rias, ten stimuluje bunkovú obnovu, pantenol, ktorý pleť upokojuje a hydratuje. Jojobový olej má veľmi dobrú schopnosť vstrebávania, preto nezanecháva mastný pocit na pokožke. Jojoba tiež napomáha vracať suchú a citlivú pokožku do normálu. Vitamín E posilňuje spojivová tkanivo a napomáha regenerácii kožných buniek. Pigmenty, ktoré sú v makeupe použité, sú založené na prírodnej báze, ako napríklad Iron oxide ( žlté, červené, hnedé a čierne pigmenty).
Makeup nájdete v 7 odtieňoch, každý z nich je vysoko kompatibilný s farbou pokožky. Ja mám doma odtieň Natural, a som s ním veľmi spokojná. Sadne mi ako uliaty, a to mám svetlú pleť.
Nanášam ho klasicky, pomocou pumpičky nadávkujem potrebné množstvo, a rozotriem po tvári. Rozotieram ho väčšinou beauty blendrom, ten som si veľmi obľúbila, no pekne ho zapracujete aj so štetcom. Vydrží celý deň, dokonca som nemusela používať púder, pretože pleť jemne zmatnil. Vonia po kvetinách, nie je to však výrazná vôňa. Niektoré youtuberky odmietajú prírodné produkty, vraj im smrdia. Podľa mňa je lepšie, ak je produkt úplne bez parfumácie alebo s prírodnou vôňou, ako by mal smrdieť za chémiou, nemyslíte?
Okrem toho makeupu, Annemarie Borlind ponúka anti-aging makeup o ktorom som písala v minulých recenziách. Nájdete u nich aj BB krém, ktorý má jemné krytie.
Oba mekupy, ktoré som mala možnosť vyskúšať, majú veľmi dobré krycie vlastnosti. Na to, že sa jedná o prírodný produkt, ma pigmentácia veľmi oslovila. Nemám im čo vytknúť, myslím, že tu sa oplatí poriadne zainvestovať. Prečo?


Klady prírodnej kozmetiky:
  • makeup neobsahuje žiadne silikóny, parabény, parafíny, silikónové oleje, PEG, SLS, SLES, polycyklické zlúčeniny, nanočastice, konzervačné látky a ani syntetické vône a farbivá
  • obsahuje čistú prírodnú termálnu vodu získanú z prameňa v Čiernom lese
  • voda nie je nijako chemicky upravovaná, prameň siaha až do hĺbky 165m, a je bohatý na minerály
  • INGREDIENCIE: LIMNANTHES ALBA SEED OIL [MEADOWFOAM], CAPRYLIC/CAPRIC TRIGLYCERIDE, COCO-CAPRYLATE, MICA, POLYGLYCERYL-3 METHYLGLUCOSE DISTEARATE, SORBITOL, PERSEA GRATISSIMA OIL [AVOCADO], SODIUM POTASSIUM ALUMINUM SILICATE, SORBITAN STEARATE, GLYCERYL STEARATE, POLYGLYCERYL-6 DIOLEATE, PHENOXYETHANOL, PANTHENOL, POTASSIUM CETYL PHOSPHATE, DISTARCH PHOSPHATE, BENZYL ALCOHOL, GLYCERYL LAURATE, XANTHAN GUM, TOCOPHERYL ACETATE, SILICA, SUCROSE COCOATE, FUCUS SERRATUS EXTRACT, TREMELLA FUCIFORMIS SPOROCARP EXTRACT [HYALURONIC ACID], AROMA [FRAGRANCE], GLYCINE SOJA OIL [SOYBEAN], ASCORBYL PALMITATE, LECITHIN, BISABOLOL, TOCOPHEROL, BENZYL BENZOATE, HYDROGENATED PALM GLYCERIDES CITRATE, BENZYL SALICYLATE, LINALOOL, HEXYL CINNAMAL, COUMARIN, SODIUM BENZOATE, LIMONENE, POTASSIUM SORBATE, MAY CONTAIN: CI 77891 [TITANIUM DIOXIDE], CI 77492 [IRON OXIDES], CI 77489 [IRON OXIDES], CI 77491 [IRON OXIDES], CI 77499 [IRON OXIDES]
  • okrem krycích pigmentov pokožku zjemňuje a hydratuje, to znamená, že v sebe nesie plusy prírodného krému na tvár
  • obal je hermeticky uzavretý, počas výroby, a pri balení sa tak makeup nemôže kontaminovať prostredím
  • nespôsobuje alergie, podráždenie, precitlivene či ekzém pokožky
  • je dermatologicky testovaný
  • makeup je certifikovaný Eco Control, CSE, GMP a Vegan
  • môžu ho používať aj vegáni, nie je testovaný na zvieratách a NEOBSAHUJE žiadne živočíšne extrakty

Komerčne vyrábaná kozmetika:


V drogériách nájdeme kopu makeupov, ktoré síce majú skvelú výdrž, farbu a konzistenciu, no zamysleli ste sa niekedy nad tým, že tieto makeupy pleti škodia a urýchľujú starnutie?
Samozrejme, nájdu sa aj výnimky, ktoré si cením, no pri bežne dostupných značkách je to väčšinou tak. Ich zloženie ani len nepričuchlo k prírodným zložkám, a koľko rôznych silikónov či parabénov sa v nich nachádza…
Bežné make upy obsahujú okrem iných chemických a konzervačných látok aj silikón. Čo silikón spôsobuje?

Silikón – chemicky derivovaný produkt (dimethycone,methicone). Molekuly Dimethyconu sú príliš veľké, aby vnikli hlbšie do pokožky a ostávajú na povrchu pleti, čím viažu aj maz na povrchu pleti,nečistoty a baktérie. Dlhodobé užívanie produktov s obsahom silikónu môžu spôsobiť alergické reakcie, na pleti akné alebo vyrážky. Silikón obsahujú hlavne make-upy, pleťové séra, kondicionéry a vlasové masky.

Mínusy bežne dostupnej kozmetiky:
  • obsahuje deriváty, silikóny, polycyklické zlúčeniny a tiež umelé farbivá a konzervanty
  • je testovaný na zvieratách (česť výnimkám)
  • parabény sú v kozmetike používané ako konzervanty, pracujú na báze blokovania enzýmov a ovplyvňujú ľudské zdravie hlavne estrogénnym efektom (dokážu imitovať hormóny)
  • ropné deriváty a minerálne oleje zadržiavajú toxíny v tele, čo spôsobuje kožné zmeny, dokonca ekzém
  • syntetické farbivá a arómy spôsobujú alergie, môžu vyvolať hyperaktivitu
  • SLS (sodium lauryl sulát) má negatívne účinky na imunitný systém, reprodukciu a môže poškodzovať pečeň
  • pri dlhšej dobre dochádza ku zmene vône alebo konzistencie produktu- je to preto, lebo výrobok začína oxidovať, menia sa podmienky vo vnútri prípravku a tým pádom dochádza ku množeniu baktérii..takýto výrobok treba automaticky vyhodiť, inak riskujete kožné problémy a silné akné
  • veľa produktov dokáže pleti viac uškodiť, než jej pomôcť, preto ak máte aknóznu pokožku, porozmýšľajte nad kúpou prírodného makeupu, možno sa vám konečne pleť zlepší tak isto, ako aj mne

Nevravím, že používanie produktov z drogérie je smrť, avšak svojej pleti môžete dopriať zdravšiu alternatívu v podobnej cene. Odmena za správne rozhodnutie príde v podobe krajšej, a zdravšie vyzerajúcej pleti. U mňa má Annemarie Borlind vždy svoje miesto, odkedy som presedlala na prírodnú kozmetiku, mám oveľa viac pochvál na moju pleť. Zbavila som sa akné, pleť mám jemnú a čo je najdôležitejšie, zdravú. :)

Ak vás zaujala značka Annemarie Borlind, na stránke assay.sk si máte možnosť spomínané produkty zakúpiť.
Nezabudnite, čo investujete do krásy dnes, v budúcnosti sa vám to miliónkrát vráti. :)

Krásny deň,
Soňa


Za poskytnutie produktov na testovanie ďakujem spoločnosti assy.sk.

You May Also Like

2 komentárov

  1. Fiiiha ten vyzera zaujimavo ale na tej stránke som ho nenašla su tam nejaké iné. ja sa nikdy netrafím do odtieňa make upu čo by mi pasoval vždy si kúpim v drogerii pod tym skresľujúcim svetlom iný tmavší odtieň ako aj cez internet kde tie odtiene uplne inak vyzeraju a tak som našla asi najlepší ktorý teraz mám je bb krem cien z lidla...No ale tento sa mi fakt páči ale fakt netuším či neviem hľadať ale nenašla som ho medzi make upami na stranke či tam majú iný obal? :-D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hneď prvé odkazy čo sú, tak druhý je on. To je môj odtieň, na obrázku vyzerá inak, ale farba je svetlá, ideálna pre bledulky.

      Odstrániť

Ďakujem za tvoj komentár, odpoviem naň hneď, ako budem môcť. :)